logo
fire damer myser i sola utenfor VID-bygget

Vil ta Sistehjelp videre i Nordland

Fire damer kom helt fra Vestvågøy i Nordland til Bergen for å lære mer om Sistehjelp – og for å ta kursopplegget videre i sin kommune.
Publisert 30. okt. 2024 Tekst: Hilde Kleppestø Foto: Hilde Kleppestø

– Vi ble første gang introdusert for Sistehjelp da vi deltok på Akuttmedisinsk eldreomsorg i Stokmaknes i fjor høst. Vi er alle sykepleiere med særlig interessere for lindrende behandling. Derfor ble vi nysgjerrige på å lære mer om Sistehjelp da vi hadde et pågående prosjekt nettopp innenfor palliasjon, forteller Lone Skjerpeng, som er fagutviklingssykepleier, kreft og lindring i Vestvågøy kommune.

fra kurslederkurset i Bergen
Fra kurslederkurset i Bergen

De fire damene fra Lofoten deltok sammen med seks andre fra ulike deler av landet, på det første kurslederkurset holdt av Verdighetsenteret. 

Sistehjelp er et enkelt kurs for alle om livets siste fase. Tema spenner fra når et menneske anses som døende til samtaler og planleggingen av den siste livstid, samt relevante forhold rundt et dødsfall, sier Sebastian von Hofacker, faglig leder ved Verdighetsenteret.

Han er begeistret for kvartetten fra Nord, som nå ønsker å formidle Sistehjelp viderere i sin hjemkommune.

– Akkurat på denne måten ønsker vi at kurset skal leve videre i et lokalsamfunn. Vi ser etter flere som kan tenke seg å holde Sistehjelpskurs i sitt nærmiljø. Har man ikke vært på kurs selv er det nok lurt å bli kjent med opplegget, ved å ta et sistehjelpskurs som du finner på sistehjelp.no.

Lyttende kursholdere

– Opplegget og innholdet på Sistehjelpskurset var veldig bra, med flotte lokaler og en bevisst plassering av deltakerne i rommet. Dette ga oss en fin nærhet til hverandre, da vi skulle snakke sammen om litt såre tema. Jeg synes også kursholderne var veldig lyttende og tilstedeværende. Fine rollemodeller for oss når vi eventuelt skal holde egne kurs om Sistehjelp, sier Lone Skjerpeng.

Lone har en del erfaring med å lede slike samtalegrupper med mennesker som står i tøffe livssituasjoner, og hun opplevede metodikken på Sistehjelpskurset som god.

– Det at vi skulle gå inn i rollen som kursdeltakere var både spennende og utfordrende på samme tid, men det var likevel nyttig. I tillegg så fikk dette frem noen praktiske spørsmål og erfaringsdelinger oss imellom. Noen ganger er det like greit å bare hive seg utpå, smiler Lone.

Planlegger kurs i november

Lone og de andre kursdeltakerne har mange gode innspill til forbedringer av kursopplegget, som er en viktig del av disse første pilotkursene.
– Som helsepersonell er vi kanskje mer bevisste på hvordan vi ordlegger oss med brukere eller pasienter til stede. Samtidig har det vært fint å få nye ideer og nytt pågangsmot til å kunne starte opp Sistehjelpskurs hjemme. Vi er alle ansatte i kommunen, og vil i første omgang ta Sistehjelpkurset videre som en del av jobben vår.

De planlegger å gjennomføre et kurs i allerede i november, dersom det blir nok påmeldte.

– Vi må jo bare gå i gang, så får vi evaluere og korrigere for senere kurs. Første kurset tenkte vi å gjøre sammen alle fire. Da kan vi hjelpe hverandre og korrigere og følge opp ved behov. Aller først må vi gjøre dette kjent blant annet gjennom lokalavisa. Jeg har stor tro på at mange vil melde seg på og lære mer om livets siste fase. Vi må ufarliggjøre døden og ta den tilbake for folk flest. Dette gjør Sistehjelp på en glimrende måte, mener Lone fra Vestvågøy.